Royal Ascot – fem festlige dage i Ascot

Månedens emne: maj 2008. Af Ole Henrik Sørensen

Kvinder med flamboyante hatte ankommer til Royal Ascot.
Fotocredit: AP

Skulle der være læsere, der har mod på det helt store, kan vi reklamere for fem dage på Royal Ascot, verdens mest berømte væddeløbsarrangement, som finder sted i Ascot, Birkshire, en times kørsel fra London. I 2008 i dagene fra tirsdag d. 17. juni til lørdag d. 21. juni.


Baggrund og traditioner

Royal Ascot kan dateres tilbage i historien til 1711, grundlagt af Queen Anne. Det er en international berømt sportslig og social begivenhed, hvor tradition, pomp og pragt samt mode og stil går op i en højere helhed i en spektakulær kulisse.

Ud over den engelske dronnings årlige tilbagevenden til Royal Ascot, er begivenheden mest kendt for dens dress code - regler for korrekt brug af klæder.

Mændene skal bære fuld morning dress, inklusiv høj hat, mens kvinderne skal bære hatte, og de må ikke vise bar mave eller skuldre.
Mændene er genstand for ligeså stor opmærksomhed for deres klædedragt som kvinderne.


Queen Elizabeth II

Dronning Elizabeth II ankommer på Ladies' Day i hestetrukken vogn.
Foto: David Davies / PA

Af alle regler er den usagte af største betydning. Det gælder om at befinde sig i den rigtige VIP-afdeling, allerhelst i the Royal Enclosure- det kongelige område.

Det er ikke noget, man sådan bare melder sig til. Invitationer dumper ind ad brevsprækken til de få udvalgte. For at få adgangsbillet til the Royal Enclosure skal man enten inviteres af et medlem eller blive anbefalet til et medlemskab af et medlem som har deltaget mindst fire gange.


The Royal Enclosure - Ascot

Væddeløbsgæster på vej ud af the Royal Enclosure. Ascot er et af højdepunkterne i Englands 'social season', hvor væddeløb og mode blandes. Foto: Alastair Grant / AP. 2007

Almindelige dødelige, - gæsterne uden for the Royal Enclosure sætter også en ære i at følge den formelle påklædning. Over 300.000 mennesker kommer til Berkshire i løbet af Royal Ascot ugen. Mange af dem ved intet om væddeløb, men kommer der mest for stemningens skyld og for at drikke mængder af champagne.


Ladies fra Chesterfield besøger Ascot. Foto Alan Crowhurst

Ladies fra Chesterfield på Ascot indtager en sandwich i det offentlige område.
Foto: Alan Crowhurst

Portræt af George Beau Brummell


Morning dress til mænd

Efter en tradition, påbegyndt af George Beau Brummell, trendsætter blandt celebre englændere og fan af Royal Ascot i det tidlige 1800-tal, er den vedtagne påklædning for mænd høj hat og ”morning dress”.  Morning dress skal forstås som en formel klædedragt for mænd til brug i dagtimerne. Frakken er almindeligvis sort, og går til knæene. Bukserne er grå med striber. Skoene skal helst være en Oxford model, og de skal være sorte. Farverne brun og hvid er bandlyst.


Catwalk og modeshow

Royal Ascot er også berømt som en catwalk for modeshow, med kvinder iklædt i elegante, farverige væddeløbsdress og overvældende hatte. På den særlige dag Damernes dag, den mest populære dag under forløbet, bærer kvinderne de mest flamboyante hattekreationer. Over alt, lige fra det kongelige område og hen over medlemstribunen og videre til det offentlige område, er synsindtrykket af denne fantastiske væddeløbsbane domineret af et hav af høje hatte og farverige hovedklæder.


Catwalk og modeshow i skøn forening på Royal Ascot

Traditionerne holdes i hævd på Royal Ascot. Foto David Tolley Limited

Ritualer holdes i hævd

Ritualerne og det sofistikerede fra Royal Ascot har forandret sig, men væddeløbsbanens sjæl er bevaret på trods af en række tiltag, senest i 2005 med en milliard investering i form af en ny tribune. En kæmpe af en 400 meter lang tilskuertrinune, som erstatter alle andre tribuner. Den ny tribune er selvsagt udstyret med det ypperste, inklusiv en ny luksuriøs kongelig loge med den bedste placering. Dronningen kan herfra iagttage sin foretrukne sport, hvor hun i øvrigt gennem tiderne har oplevet at vinde hen ved 20 gange.


Den nye tribune på Ascot

Den nye tribune, opført i 2006.

Topnavne blandt jockeyer og trænere

For at kunne måle sig med eliten af Royal Ascot’s publikum, tiltrækker begivenheden de største sportsprofiler fra den internationale væddeløbsverden. Mens jockeyer som Frankie Dettori og Michael Kinane er tiltrukket af at sidde op på de mest fornemt opdrættede fuldblodsheste, gælder det for trænere som Dermot Weld og Sir Michael Stoute, klædt i deres morning dress, om at vinde, og indkassere den ære, som det er at sejre ved Royal Ascot.


Træner Sir Michael Stoute

Træner Sir Michael Stoute i morning dress


Musikalske traditioner

En af Royal Ascots mest populære traditioner finder sted i slutningen af hver løbsdag. Når løbene er forbi og triumferende spillere har indkasseret deres gevinster, sætter alle kursen mod musikscenen bag tribunen til stort opsat fællessang, akkompagneret af et stort hornorkester.
Idet de vinker med små Union Jack flag, bryder den muntre forsamling ud i uopslidelige engelske favoritter såsom Rule Britannia, Tipperary og Auld Lang Syne med mange flere.


Musikalske traditioner ved Royal Ascot

Fællessang med Union Jack flaget

Hvornår
Det fem dage lange væddeløbsarrangement Royal Ascot løber af stablen hvert år den 3. uge i juni. I 2008 således fra tirsdag d. 17. juni – lørdag 21. juni.

Hvor
Ascot Væddeløbsbane ligger omkring en times bil-kørsel vest for London, skønt det kan tage meget længere tid i den pågældende uge. Den mest hensigtsmæssige måde at komme dér er derfor en 45 minutters togrejse fra London Waterloo Station.
Besøg i øvrigt Ascots hjemmeside - www.ascot.co.uk


Til toppen