Hvorfor hedder en professionel væddeløbsrytter en jockey?

tekst: Kirsten Merete Juncher. Publ. dec. 2009


Maleri af Sir John Lavery, Tate Gallery

The Jockeys Dressing Room at Ascot 1923. Maleri af Sir John Lavery. Tate Gallery

I tidligere århundreder blev navnet Jack brugt som en generel betegnelse for enhver uidentificeret ”mand af folket”. I Skotland fik bønder det samme velkendte navn, men en lille forskel i udtalelsen: Jock. Den ungdommelige fremstilling af Jock henviste isæt til halvvoksne drenge som arbejdede som staldkarle (deminuitiven af Jock er Jockie). Fra det 17. århundrede blev betegnelsen i vid udstrækning anvendt om unge heste-handlere. Disse unge professionelle heste-handlere sørgede for den oprindelige kilde hvorfra de første hyrede ryttere til væddeløb blev trukket.

Ved slutningen af det 17. århundrede var ordet jockey blevet en betegnelse for enhver professionel rytter og det er forblevet hos os lige siden i denne profession. Så en jockey er - i det mindste sin oprindelse - en ung skotsk bonde.

Engelsk jockey, 1796. Kunstner Carle Vernet

Engelsk jockey 1796. Kunstner: Carle Vernet

Dette er den almindeligt accepterede kilde til ordet, men der findes kilder der er af en anden mening. En viktoriansk ekspert (fra dronning Victorias regeringstid 1837-1901) insisterede på at ”ordet jockey hverken er mere eller mindre end en let modificeret form af begrebet chukni, med hvilken sigøjnere betegner de frygtindgydende piske som de almindeligvis bærer, og som nu er almindeligt brugt blandt hestefolk under navnet jockey-pisk”. Andre lærde refererer til denne ide som den ”rene fantasi”, men det kan have spillet en sekundær rolle i dannelsen af ordet.

Romersk hjelm udviklet til kuskene på stridsvognene

Romersk hjelm, udviklet til kuskene på stridsvognene

Ordet er imidlertid bestået helt fasttømret, for det har spredt sig til mange andre sprog inklusiv fransk, spansk, portugisisk og tysk. I øvrigt blev den beslægtede jockeyhjelm lånt fra et antikt romersk design, som blev udviklet til kuskene på stridsvognene. Disse bar en bronze udgave som beskyttede deres kranie mod skader og som var forsynet med en skygge til beskyttelse af øjnene mod den ofte blændende sol. Det samme design bruges desuden til de kasketter som engelske skoledrenge bærer.

Engelske skoledrenge med traditionelle kasketter

Engelske skoledrenge med traditionelle kasketter

Sådan skriver Desmond Morris i Illustrated Horsewatching – her oversat af Kirsten Juncher. Undersøges den etymologiske oprindelse af ordet får man da også bekræftet Desmonds Morris’ udlægning. (Kilde: Desmond Morris: Illustrated Horsewatching, Ebury Press, London 1997).

"Jockey er en diminuitiv form af det skotske kælenavn for John (Jock) som Jackie er det engelske kælenavn for Jack. Navnene Jock og Jack er blevet brugt alment som betegnelse for en mand, fyr, dreng og en simpel mand. Betydningen ” en person som rider heste i væddeløb” er første gang bekræftet i 1670". http://www.etymonline.com
Og et andet sted hedder det: "...Jockey er en kælenavnsform af Jock, som bruges om en mand af folket, en staldknægt, en hestehandler eller en professionel rytter i hestevædddeløb". http://www.encyclopedia.com.

Desmond Morris: Illustrated Horsewatching, London 1997

Illustrated Horsewatching, Ebury Press, London 1997. 144 s.