Link til:
Täby Galopp


København - Täby tur retur

Ole Henrik Sørensen

Publ. af Ole Henrik Sørensen

Månedens emne: august 2008


Her følger en personlig beretning fra Ole Henrik Sørensen, som gjorde turen København - Täby for at opleve Da Vinci i Breeders Trophy Stayer d. 22. juli 2008.


Ramt af en Täby-bacille 2006

For to år siden i 2006 lå Täby meget langt væk i min bevidsthed. Den eksisterede end ikke, og jeg levede lige godt foruden. Men da jeg blev inviteret med i konsortiet Davinci & Co. af Kirsten Merete Juncher, der ejer væddeløbshesten Da Vinci, rykkede byen med ét meget nærmere. Det var dér, hesten skulle løbe to af sine store løb i sommeren 2007, om alt gik vel. Det gik over al forventning. I begge løb sejrede Da Vinci. Täby smilede, og det gjorde vi også, men det var hjemme foran computeren, hvor vi sammen råbte og huede. Bagefter ærgrede vi os over at vi ikke selv var til stede.


Täby Galopp 22. juli 2008

Smuk sommeraften på Täby Galopp, juli 2008

Täby 2008

Chancen for selv at være med på Täby Galopbane bød sig igen i år i juli måned, hvor Da Vinci blev meldt i det helt store løb over 2400 m i Breeders Trophy Stayer med en præmiesum på 400.000 svenske kroner til vinderen.

Som dagen nærmede sig, sneg alle mulige bekymringer sig ind på lysten til at være med. Var det ikke at skyde for højt og tro, at hesten ville gentage succesen fra sidste år? Eller bare være blandt de bedste? Tvivlen blev afløst af den kendsgerning, at Da Vinci har klaret sig formidabelt godt, senest med en flot 2. plads i Dansk Breeders Cup. Det endte med at jeg købte en DSB-billet med to dages ophold i Stockholm. Skulle alt andet gå galt, så er Nordens Venedig altid et besøg værd.


Rytter til hest i Gamla Stan

Stemningsbillede fra Gamla Stan

København – Stockholm - Täby

Med afrejse fra København kl. 10 om formiddagen med et hurtig-tog, mente jeg, der var masser af tid til at nå frem til løbene begyndte på Täby kl. 18.30. Det holdt langt fra stik, også selv om toget rullede ind præcis kl. 15.45 på Stockholm Centralstation. Det tog sin tid at komme videre fra stationen, finde hotellet, og rasle videre til Täby. Der var dog ingen grund til panik, for Da Vinci skulle første løbe kl. 21. Havde jeg sat mig ind i rejseruten hjemmefra, var jeg ikke kommet en time for sent..

Undervejs i toget forsøgte jeg at læse vinderchancerne ud fra hestenes tal, men jeg må indrømme, at selv om jeg efterhånden ved lidt om formtal, så mangler jeg meget i at aflæse alle de øvrige faktorer, som spiller med i det samlede billede af en vinder. Da Vinci var på papiret placeret til en 7. plads, og havde startspor 13 med 15 heste i løbet.


En 5. plads til Da Vinci

Da startskuddet gik til Da Vinci’s største løb nogensinde, var jeg så absolut ikke mig selv. Det kølige overblik, som jeg havde manet mig op til, smuldrede aldeles, da det hurtigt stod klart, at Da Vinci fra start var langt bagud i feltet. Den lille røde prik, jeg så i det fjerne, i skikkelse af jockey Jacob Johansen, havde med ét intet med Da Vinci at gøre. Målt i meter var der måske helt op til 50 m til den næstsidste. Det så håbløst ud. Troen på mirakler får imidlertid næring. Man bilder sig ind, at det kun er et spørgsmål om sekunder førend Jacob tryller sig selv og hesten ud af elendigheden. Man lytter intenst til kommentatoren, men forgæves.

Hvordan Da Vinci så blev nr. 5, er mig fortsat en gåde. Undervejs i løbet må den have præsteret en formidabel indsats for at nå så vidt efter dens elendige start.

Danske Marron vandt løbet foran svenske Cattlemans Clipper med norske Ilo på en 3. plads.


Da Vinci med jockey Jacob Johansen

Da Vinci og Jacob Johansen lige før mål. Foto: Skanrace.dk

.

Drømmen om at stå i vindercirklen forblev en drøm, en smuk én, og jeg sparede stemmen for at knække over ved at skulle ringe hjem, og sige at den blev nr. ét! For indsatsen fik Da Vinci godt 30.000 svenske kroner med hjem på kontoen. Sammen med de efterfølgende to dage i Stockholm gør jeg gerne turen igen.


Da Vinci i paddocken på Täby Galopp

Da Vinci i paddocken på Täby Galopp, 22. juli 2008

Lidt om Täby Galopp

Täby Galopp er Skandinaviens største, og er fra 1960. Der er ca. 400 løb om året, og den har en omsætning på 55 millioner, foruden 35 millioner i præmiesum.

I al sin udstrækning ser den imponerende ud med fire forskellige baner, en flot tribune, flere restauranter, og gode udsigtsforhold. Da jeg kun kender Klampenborg Galopbane, så er der langt til dens charme på Täby. Løbene bliver skæmmet af trafik i lange baner, og grimme reklameskilte rejser sig i horisonten. Når det er sagt, så følte jeg mig alligevel rigtig godt tilpas på stedet. De mange gæster, de smukke ritualer omkring hvert løb, gjorde oplevelsen festlig.

For flere fakta om Täby Galopp. Læs mere på Täby's hjemmeside