Gid jeg var en galophest

Månedens emne: februar 2009

Ole Henrik Sørensenr

Tekst: Ole Henrik Sørensen

Avisernes dækning af galopsport

Få sportshelte er så stumme som galophesten modsat travhesten, der med løb året rundt jævnligt er genstand for redaktionel omtale. Galophesten må finde sig i at få fortalt dens historie af sine nærmeste - træner, jockey, ejer og staldpersonale. Opnår den spalteplads i dagbladene skal der en usædvanlig præstation til, eller hesten skal mindst af alt falde død om under et løb, intet mindre. Helst rytteren med.


Comeback til Sara Slot
Den kvindelige toprytter Sara Slot er klar igen efter et års skadeshelvede
Kilde: Villabyerne Weekend 27. marts 2008


Med en ny løbssæson i sigte på de danske galopbaner er det værd at tage ridepisken frem og tildele landets chefredaktører et lille rap, så de vågner op. Vi er mange læsere som efterlyser stof fra den side af sportens verden. Flere nyheder bærer også på et potentiale som rækker langt ud over læserens næsetip. Vi taler om en industri med samfundsøkonomiske perspektiver. I udlandet taler man om svimlende summer.


Kræver mere i lønposen
Galoprytterne kræver lønstigning på de skandianviske baner
Kilde: Villabyerne Weekend 17. april 2008


The King of Sports - et stedbarn?

Hvorfor er The King of Sports igennem de senere år blevet til et stedbarn, modsat tidligere årtier, hvor sporten var i høj kurs? Kendte mennesker, deriblandt kongehuset, var med til at skabe en aura omkring grønsværen, især i Ordrup Mose. Som trendsættere og reklamesøjler var de uundværlige for publikumstilgangen. Forestillingen om dagens publikum er farvet af en identitetskrise. Hvem er de? Spejder man efter kendisser i medierne, forbliver de en hemmelighed. Den folkelige del af sporten er hensat til journalistens skammekrog, modsat dækningen i udenlandske aviser, hvor væddeløbsbanerne ofte kan melde udsolgt. Deltagere fra alle sociale lag er involveret.


Naturlig sex i galopsporten
I travsport er kunstig befrugtning tilladt, men i galopsporten er det stadig forbudt
Kilde: Villabyerne Weekend 27. marts 2008


Folkelig sport kontra elitær

Flertallet vil mene at galopsport er for de få. At der er tale om indavl for de udvalgte. Man forbinder sporten med snobberi og overklasse, og snyder dermed sig selv for en oplevelse, der kan være fuldt på højde med andre folkelige sportsgrene. Potentielle tilskuere kender ikke til det kæmpe sus man kan få som aktiv tilskuer til et væddeløb.


Den stærkt forsinkede jockey vandt årets galopderby
Master Kid sørgede for en helt igennem dansk sejr i Dansk Derby på Klampenborg Galopbane
Kilde: Politiken 30. juni 2008


Hvert løb er sit eget drama som på enhver anden god scene. Det pibler med historier, skruet sammen af forventninger og investering på flere planer. Investering kan være alt fra spillerens indsats på 10 kr, den sidste måske, til hesteejerens helt kontante afregning med træneren på op til flere hundrede tusinde kr om året.


GALOP: 7,5 millioner til derbyvinder
Pengene er store i engelsk galopsport. Således var der cirka 7,5 millioner kroner til vinderen af derbyet i går på Epsom-banen lidt syd for London.
Kilde: Fyens Stiftstidende 8. juni 2008 2008


På galopbanen må alle aktører særligt tidligt op. Det gælder træner, jockey, staldpersonale og hesten selv. Dagens program er altid omfattende, lige fra den første skovl foder havner i madskålen til dagens ridt og frem til stalddøren igen kan lukkes for natten. Hvem er de mennesker bagom, hvorfor har de valgt netop det job, og hvorfor bliver de ved, også selv om sejrsprocenten ligner en joke? Hvor ofte er den unge jockey som er en forudsætning for sportens fortsatte eksistens, i centrum? Sjældent med mere end en linje eller to. Ikke et menneske af kød og blod som må lide store afsavn for at opnå stjernestatus.


Jockey piskede konkurrent under løb
Den norske jockey slog jockey Marc Stott over armen midt under storløbet Skandinavisk Grand Prix på Klampenborg Galopbane
Kilde: Politiken 21. september 2008


Dansk Derby

Undtagelsesvis er årets største begivenhed Dansk Derby altid sikker på omtale, men kun med et middelmådigt engagement. Hattedamerne er i høj kurs, og bidrager bogstaveligt til at skygge for alt andet, der har med sporten at gøre. På det sportslige plan pejler artikler sig ofte ind på hvem vinderen kunne tænke sig at blive, intet andet. Sjældent læser man om baggrunden for alle de egenskaber, der skal til for at komme på den fornemme liste af deltagere i årets Derby. Det gælder hest, træner og ejer.


Dronningen fejrer galopsporten
Når Dansk Galop til næste år fylder 150 år, får Klampenborg Galopbane kongeligt besøg
Kilde: Politiken 10. december 2008


Suveræne galopsport.dk

På nettet er der heldigvis masser af stof omkring galopsporten. Redaktør Filip Zwicky, der står bag www.galopsport.dk, beretter året igennem om stort og småt fra danske og udenlandske væddeløbsbaner, herunder også uddybende artikler, der går tæt på alle aktører, især med fokus på Klampenborg Galopbane. Provinsen fik 2008 sin egen hjemmeside provinsgalop.dk, så også fans af sporten i Aalborg, Århus og Odense er godt dækket ind. Såvel galopsport.dk som provinsgalop.dk leverer kun nyheder i elektronisk form.


Talent vandt 100.000 kroner
Klampenborgs store talent, den to-årige fuldblodshest Reventon, kom først over målstregen i Dansk Kriterium
Kilde: Villabyerne Weekend 25. september 2008


Gode oplevelser i avisen

Danske sportsjournalister med væddeløbssport som speciale leverer retfærdigvis af og til overraskende indlæg og artikler. Dog ikke i et omfang der kan fremme galopsporten som genstand for større opmærksomhed. Der skal heller ikke være tvivl om at galopsportens journalister gør deres bedste for at få plantet historier i dagbladene. Men hvad hjælper det hvis historierne bliver afvist af redaktionen?

Avisen alene skal ikke have æren af at fremstå som skurken i et spil, der vedrører mange aktører og faktorer. Samspillet imellem mægtige kræfter inden for medieverden, koblet sammen med skred i kulturvaner og oplevelsesmønstre, falder også tilbage på hovedpersonen selv - dansk galopsport. Kunsten er at profilere sig, så den hemmelighed sporten er omgærdet af, åbner sig. Der er ingen tvivl om at ”Kongen af Sporten” også vil være det i fremtiden, om ikke i Danmark, så mange steder på kloden.

Stiler man efter "15 minutters berømmelse", kan det i Danmark knibe med at få drømmen opfyldt, når ønsket er: Gid jeg var en galophest.


En træner med stærke holdninger
I eftermiddag er årets sidste løbsdag på Klampenborg Galopbane, som får en ny champion. Den nordjyske træner Bent Olsen får sine heste til at vinde løb med godhed.
Kilde: Politiken 1. november 2008


Eventuelle kommentarer hilser vi velkomne på Davinci & Co. Skriv til os: ok@davincico.dk